3 pravidla pro psaní newsletteru, který lidi baví (a vyhrává ceny)

3 pravidla pro psaní newsletteru, který lidi baví (a vyhrává ceny)

27.9.2021  Kuba Stanjura   3 minuty čtení

Slyšíte to? Právě spadl další nebohý newsletter do koše. V době, kdy se na lidi valí maily co minutu, je už totiž naprostým zvykem, že je mažou, aniž by je otevřeli. Dá se to změnit? Spíš ne. Ale můžete aspoň zvýšit šanci, že váš newsletter mezi těmi špatnými vynikne. A přežije.

Nechceme se chvástat (možná trochu jo), ale newslettery nám v Boomerangu jdou. Letos jsme se s jedním takovým dokonce umístili na 1. místě soutěže Zlatý středník. Jak? HRnek, který píšeme pro LMC, si na nic nehraje a má jasně dané, co je a co není. Neprodává, ale baví. Neplýtvá časem čtenářů, ale šetří ho. A taky se při jeho psaní držíme tří pravidel, která můžete zkusit i vy.

1. Háčky na čtenáře jsou nutnost

Ještě nikdo nevstal z postele a neřekl si: „Doufám, že mi dneska přijde mail od [doplňte jméno značky].“ Vaši cílovou skupinu totiž pravděpodobně nezajímá, co máte na srdci. Pokud to není něco, z čeho bude profitovat ona sama. Proto musíte už do předmětu – a nejlépe i preheaderu – dostat háček, kterým si čtenáře přitáhnete až dovnitř e-mailu. Nabídněte jim řešení palčivého problému nebo benefit, po kterém touží. Slibte jim informace, které jinde nenajdou, a pak ten slib splňte. Ideální je, když se vám cokoliv z toho povede v rozsahu zhruba 45 znaků. Budete tak mít jistotu, že to nejdůležitější uvidí vaši čtenáři jak na monitoru, tak na mobilu.

A jak nám to funguje v praxi? Naším primárním cílem je míra otevření (Open rate) HRnku, která se dlouhodobě drží kolem nadstandardních 23 %. Měříme i proklikovost (CTR). Ta se pohybuje na krásných 4 %.

2. Šaty dělaj newsletter

Váš newsletter musí nejen nabízet hodnotný obsah, ale taky vypadat k světu. Graficky i textově. Myslete na to, že dlouhá změť textu lidi akorát odradí, protože newsletter nechtějí číst celý a očima spíš kloužou po záchytných bodech. Buďto jim to usnadníte pomocí titulků, grafiky, odkazů a tlačítek, nebo si vysloužíte klávesu Delete. HRnek jsme proto rozdělili do několika důležitých částí, které se od sebe tematicky i vizuálně liší. Najdete v něm:

  •  hlavičku s milým gifem, pomocí které odběratele naladíme na čtení,
  •  zpravodajskou část, v níž popíšeme 3 nejdůležitější HR zprávy daného týdne,
  •  grafické elementy s prokliky na relevantní obsah z LMC magazínu.

Newsletter HRnekCelý newsletter tak střídá různé prvky, ale zároveň má jednotnou linku. Přináší široké spektrum informací, ale zároveň zůstává přehledný a snaží se textem provést co nejpříjemněji.

Víte, kolik času věnují lidi newsletteru, který je zaujme? V průměru asi 13 vteřin. Proto není čas ztrácet čas.

3. Testy, testy, testy

To, že lidi váš newsletter otevírají, ještě neznamená, že nemůže fungovat líp. I z toho důvodu se snažíme s newslettery kontinuálně pracovat a neustále testujeme jejich obsah i nastavení. A vy na to můžete jít úplně stejně. Stačí udělat i takovou drobnost jako otestovat různé varianty předmětu. Test dvou verzí pošlete na menší vzorek publika a variantu s předmětem, který nasbírá více otevření, pak rozešlete zbytku kontaktů z databáze. Do budoucna tak budete mít jasno, na co vaši odběratelé reagují víc.

A pokud se toho nebojíte stejně jako my, můžete hranice newsletteru úplně rozbourat a udělat z něj třeba… podcast. Že to zní šíleně? Počkejte, až ho uslyšíte.


3 pravidla pro psaní newsletteru, který lidi baví (a vyhrává ceny)
Kuba Stanjura
Nemilosrdný copywriter. Z textu vyžene i tu nejroztomilejší vycpávku.




Zaujal vás tento článek?

Máme v zásobě i další

Tak zase příště

Napiš nám.

Toto pole ponechte prázdné
max. 16 MB
Vyplňte prosím všechna pole formuláře.
Děkujeme, Váš vzkaz byl odeslán a odpovíme co nejdříve.