Naming produktů: Jak na to?

Naming produktů: Jak na to?

5.5.2019  Libi Říhová   4 minuty čtení

Jaký název bude na cílovou skupinu nejlíp fungovat a zároveň ho bude milovat klient? Při namingu produktů si obvykle projdete 5 základními fázemi. Důležité je se z toho nehroutit a vytrvat.

1. Jděte do namingu po hlavě

Hlavně žádnou paniku. Otevřete prázdný Google Docs, vezměte si k ruce výkladový slovník českého jazyka, povolejte tým kolegů a poradců a tvařte se, že máte vše pod kontrolou. K projektu přistupujte aktivně a zaznamenávejte všechny nápady. 

2. Riziko pro naming? Náhlá frustrace

Obvykle je dost jedno, kolik energie i poradců v týmu máte. Při vymýšlení perfektního názvu pro produkt velmi snadno začnete chodit v bludných kruzích. Napadají vás stále stejné, často nechtěné cizí názvy nebo názvy, které už někdo vymyslel?

Ve chvíli, kdy máte pocit, že naming skončil ve slepé uličce, je dobré přejít rovnou k fázi číslo 3.

3. Pojmenování produktu předělte pauzou

V určitou chvíli vám prospěje, když přiznáte momentální porážku a dáte si pauzu. Běžte se nadýchat čerstvého vzduchu, doplnit tekutiny, poptat se v kuchyňce na důležité novinky. A nebojte se, tohle nebude prokrastinace, jen se postaráte o životně důležité potřeby.

4. Pusťte se do vymýšlení názvů znovu

Teprve po pauze bude mít proces vymýšlení názvu pořádné grády. Spojujte zdánlivě neslučitelné, snažte se být kreativní, objevujte taje rodného i cizího jazyka. Uvidíte, že název produktu konečně začne získávat obrysy. Budete pyšní na každý návrh jako čerstvá prvorodička.

A jak naming probíhá u vás, poznáváte se v tomto procesu?

5. Naming zahrnuje i nemilosrdné škrtání

Jste v cílové rovince, ale zároveň je před vámi nejbolestivější část celého procesu. Strhněte náplast a dejte se do škrtání. Ze všech nápadů se snažte vejít maximálně do 10 nejlepších. Všechny „skvělé” názvy, které musíte „okecávat” a doplňovat vysvětlením, raději vypusťte. Tento proces je nepříjemný, ale donutí vás vybrat názvy, které skutečně za něco stojí.

Teď už se s tím svým „miminkem” začněte pomalu loučit.

Ve chvíli, kdy návrhy předáte klientovi nebo postoupíte ve firmě k finálnímu výběru, ve svém vlastním zájmu zapuďte city k některým oblíbeným názvům, které se (podle vás) povedly. Třeba zabodujete, ale existuje i možnost, že se nikomu dalšímu líbit nebudou. Uchytit se může klidně ten jediný název, který vám přišel moc nudný nebo nepovedený. Ale i to je výhra. Vzniklo něco nového a vy jste toho byli součástí. Co vám na stůl asi tak přiletí příště?


Naming produktů: Jak na to?
Libi Říhová
SEO editorka. Text umí vytunit tak, že z něj sednou na pozadí lidi i počítače.




Zaujal vás tento článek?

Máme v zásobě i další

Tak zase příště

Napiš nám.

Toto pole ponechte prázdné
max. 16 MB
Vyplňte prosím všechna pole formuláře.
Děkujeme, Váš vzkaz byl odeslán a odpovíme co nejdříve.