Návod: Jak na firemní podcast

Návod: Jak na firemní podcast

15.6.2020  Martin Vymětal   3 minuty čtení

Firemní podcast pomůže s budováním značky, povědomím o ní nebo třeba o vašich produktech. A může taky edukovat posluchače v oboru, kterému se věnujete. Přečtěte si návod, jak firemní podcast rozjet.

Podcasty patří celosvětově k nejpopulárnějším formátům obsahu. Na tvorbu jsou daleko dostupnější než videa a posluchač může poslech kombinovat i s jinou činností, takže ho tento způsob konzumace obsahu příliš nelimituje. V Česku podcasty poslouchá 10–20 % aspoň jednou týdně a obvykle je poslouchají lidé do 40 let a s vyšším vzděláním.

Dalo by se říct, že co obor, zájem nebo téma, to podcast. Na své si tak přijdou rybáři, včelaři, milovníci bosých nohou, fandové aut, zbraní nebo fanoušci Applu.

Martin Vymětal, šéf nového byznysu v Boomerangu

1. Podcast tvořte pro posluchače, ne pro sebe

I podcast musí mít jasně definovanou cílovou skupinu. Bude se vám lépe mluvit, když si představíte osobu, která by podcast měla ideálně poslouchat. Pokud si nejste jistí, jak se vaše cílovka projevuje a co je pro ni typické, vyzkoušejte BoomLab, kde vám poradíme, jak na to. Přehled si ale udělejte také o své konkurenci. Existují už i jiné firemní podcasty? V jakém oboru? Témata se s konkurencí mohou překrývat, ale nikdy se nevyplatí kopírování. Originalita a osobitost je u podcastu velmi důležitá.

2. Firemní podcast musí být dostupný stejně jako jakýkoli jiný

Chcete na začátek tvořit jen tak „do kapsy“? I tak doporučujeme firemní podcast spustit na běžných platformách Apple Podcasty, Spotify Podcasty a Podcasty Google. Tyto platformy jsou nejrozšířenější a ve chvíli, kdy budete chtít spustit propagaci a jít se svou tvorbou do světa, to pro vás bude s nimi jednodušší. Schvalování některých platforem trvá poměrně dlouho. Pro urychlení můžete svůj firemní podcast nahrát klidně i na vlastní YouTube kanál, kam místo videa nahrajete jen zvukovou stopu a náhledový obrázek. Je to také snadná varianta pro všechny, kteří chtějí tvořit, ale zatím se na běžných platformách pro podcasty dostatečně nezorientovali.

U podkresových melodií i jakýchkoli dalších zvuků si ohlídejte práva na jejich použití. Vyhnete se tak zbytečným zádrhelům či pokutám.

Pocast in_Content
Ve studiu influencera Petra Máry vzniká in_Content – náš vlastní Boomerang podcast.

3. U podcastu záleží na kvalitě zvuku

Podcasty lidé běžně poslouchají třeba v hromadné dopravě, při sportu nebo když řídí. Čistota zvuku je tak velmi důležitá. Pokud bude mít podcast ozvěnu, podcaster se bude zadrhávat nebo bude na záznamu znát šum z okolí, zážitek z poslechu se rychle snižuje. Nešetřete tedy na výbavě či na investici do pronájmu nahrávacího studia. Nepodceňte ani celkový koncept a přípravu obsahu pro jednotlivé epizody. Podcast může být částečně spontánní, ale epizody musí mít jasnou kostru a sdělení, které chcete posluchačům předat.

4. Podcast je váš a musí to být znát na první poslech

Podobně jako u jiných kanálů pracujte na tom, abyste měli něco, co ostatní nemají. Mějte „svůj styl“. S tím vám pomůže:

  • pravidelnost publikace,
  • specifické intro, outro nebo podkresová hudba podcastu,
  • řečník, který firemním podcastem bude provázet.

5. Jak dlouhý by měl firemní podcast být?

Průzkumy ukazují, že pokud někdo podcast zapne, z 90 % ho doposlouchá, i když je třeba delší. Pokud posluchače téma zajímá, obsah prostě „zhltne“. Je ale vhodné podcasty dělat v řádech několika desítek minut a délku určitě držet do hodiny. Zejména pokud s firemním podcastem teprve začínáte a budujete si své publikum, kratší podcast může být mnohem efektivnější.

Chcete si rovnou poslechnout nějaký firemní podcast a získat další inspiraci? Pusťte si náš in_Content, podcastovou show o oboru content marketingu.


Návod: Jak na firemní podcast
Martin Vymětal
Šéf nového byznysu. Na první schůzce vás okouzlí a na všech dalších ještě víc.




Zaujal vás tento článek?

Máme v zásobě i další

Tak zase příště

Napiš nám.

Toto pole ponechte prázdné
max. 16 MB
Vyplňte prosím všechna pole formuláře.
Děkujeme, Váš vzkaz byl odeslán a odpovíme co nejdříve.