Proč a jak tvořit interní časopis?

Proč a jak tvořit interní časopis?

7.11.2019  Jindra Novák   3 minuty čtení

I v dnešní online době má interní časopis ve firmách své nezastupitelné místo. Zejména v těch větších. Abyste totiž udrželi zaměstnance motivované a informované, nevystačíte si jen s mailem, chce to něco víc. Přečtěte si, jak na to.

Interní časopis podporuje pocit sounáležitosti

Vedení větších firem musí místo práce na rozvoji firmy často vkládat úsilí do řešení zdánlivých malicherností. Firmou se sem tam šíří nepotvrzené informace, mezi týmy panuje rivalita a motivace upadá. Interní časopis s tím ale dokáže účinně bojovat, protože listovat tištěným časopisem je přirozené a často velmi komfortní po hodinách strávených zíráním do obrazovky. Zaměstnanci tímto způsobem dostanou stejné informace a ve stejnou chvíli, takže mají pocit rovnoprávnosti, sounáležitosti a informovanosti.

Do redakční rady interního časopisu přizvěte i zástupce HR a někoho z řadových zaměstnanců, abyste získali co nejširší rozhled skrze celou firmu a informace mohli vhodně přizpůsobit svým čtenářům.

Boomerang tip

Které informace patří do interního časopisu?

Témata, která vedení firmy potřebuje komunikovat svým zaměstnancům, můžeme sjednotit do tří hlavních skupin. Obsah, který se týká strategie firmy – tedy veškeré plány do budoucna, vize, mise a motivace zaměstnanců. Dále jsou to taktické plány – nejrůznější kampaně, akce či informace o personálních změnách. A v neposlední řadě jde o provozní záležitosti jako třeba informace o rekonstrukcích, o kafeterii na pracovišti nebo třeba o nahlášeném požárním cvičení apod. Všechny tyto informace se v interním časopisu můžou objevit, a to ideálně tak, aby byly rovnoměrně nakombinované.

U provozních záležitostí možná budete narážet na problém s periodicitou. Pokud potřebujete nahlásit odstávku vody, je jednodušší napsat mail než to hlásit měsíc dopředu v tištěném časopisu. Z provozních záležitostí do interního časopisu zařaďte jen ty větší, důležitější a o zbytku informujte podle potřeby skrze jiný komunikační kanál.

Boomerang tip

Tipy na obsahovou strukturu interního časopisu

Všichni tak nějak tuší, že interní časopis by měl informovat o důležitých věcech, které se ve firmě dějí. Nezapomeňte ale, že by měl zaměstnance i bavit. Nevyhýbejte se vtipu a odlehčeným tématům, které mohou přilákat pozornost k hlubším a důležitějším tématům. Tady máte tip na 3 typy obsahu, které můžete do interního časopisu zařadit:

  • Informační rubriky jsou naprostý základ. Zapracujte do nich zajímavé rozhovory nebo třeba aktuality z firemního prostředí a úspěchy či výsledky firmy. Zaměstnanci budou pyšní, že u vás pracují.
  • Motivujte zaměstnance. Ukažte jim, jak se jejich šéfové vzdělávají. Nebojte se chválit zaměstnance za dobře odvedenou práci. Zpracujte klidně reportáž nebo fotoseriál z pracovního dne vybraného oddělení. Fungují samozřejmě i edukační články.
  • Přitáhněte pozornost a bavte. Připravte pro zaměstnance články, které jim ukáží lidskou stránku jejich šéfů a jejich koníčky. Zpracujte nějaké tipy na výlet, vyzpovídejte známou osobnost, zkuste vymyslet komiks.

Interní časopis by si měl držet nastavenou laťku a kvalitu

Pokud chcete udržet čtenost, aby se zaměstnanci na obsah těšili a k informacím se vraceli, pracujte na vizuální a obsahové kvalitě. U interního časopisu platí stejné zásady jako u jiných magazínů. Poutavé fotografie, čtivý text, špičková produkce, to vše posune váš interní časopis na úplně jinou úroveň. A pokud si s něčím nevíte rady, nebojte se zeptat profíků, od toho jsme tady.


Proč a jak tvořit interní časopis?
Jindra Novák
Kreativní šéf. Ponouká nás do cvalu, nebo drží na uzdě. Jak je třeba.




Zaujal vás tento článek?

Máme v zásobě i další

Tak zase příště

Napiš nám.

Toto pole ponechte prázdné
max. 16 MB
Vyplňte prosím všechna pole formuláře.
Děkujeme, Váš vzkaz byl odeslán a odpovíme co nejdříve.