Úvodník, který zaujme? Tady je návod

Úvodník, který zaujme? Tady je návod

2.9.2019  Libi Říhová   2 minuty čtení

Úvodník, jiným označením editorial, je dost neoblíbená část firemního časopisu nebo magazínu. Co tam psát, aby to nebyly jen plané řeči? Povedený editorial čtenáře zaujme a vyvolá v něm pozitivní emoce. S tímto naladěním pak čte celý časopis a to se vyplatí. Držte se našeho návodu.

Úvodník má být krátký a výstižný

Když už úvodník píšete, často chcete svým čtenářům hned na první dobrou sdělit všechny novinky. Nepřehánějte to ale s délkou. Svůj výtvor nechte uležet, přečtěte později znovu a kraťte. Editorial musí být stručný, jasný a výstižný.

Emotivní úvodník, proč ne?

Nebojte se být lidští a osobní. Úvodník pište srozumitelně, přímo pro svou cílovou skupinu. A přidejte do něj občas krátký osobní příběh či zážitek, který se pojí s tématem časopisu. Emoce totiž prodávají.

Editorial i obsah zbytku časopisu musí dohromady ladit

Potrpíte si na oficiality a pro kamarádská gesta ve vašem pracovním prostředí není příliš prostoru? Potom by se v úvodním sloupku logicky neměl objevit třeba pozdrav náctiletých nebo hned několik slangových výrazů. Funguje to ale i naopak. Představte si, komu píšete, a vhodně přizpůsobte styl psaní v celém časopise.

Úvodník není bodový obsah rozepsaný do odstavce

Snažte se vyhnout popisování celého čísla firemního časopisu. Od toho je obsah. Pokud vás zrovna nenapadá vtipný zážitek nebo nemáte důležitá témata, která chcete v úvodníku zdůraznit, můžete upozornit třeba na 1–2 důležité články z čísla. Ozvláštněte je ale tím, že doplníte vlastní názor či komentář. Tak bude úvodník zase osobitější a uvěřitelnější.

Do úvodníku nepatří ohraná klišé

Zkuste neopakovat zjevné věci a ohraná klišé. Rádoby vtipná první věta: „Po roce, po roce už jsou tady Vánoce”, většinu lidí v úvodníku spíš naštve nebo minimálně otráví. A to nechcete. Pamatujte si, že první věta rozhoduje, tak využijte její potenciál.

Úvodník může mít vtip, ale zaslouží si soudnost

Stále se vracejte k cílové skupině, pro kterou tvoříte. Nepište úvodník sami pro sebe. Ideálně dejte editorial k nahlédnutí více lidem a snažte se odložit vlastní ego a radost z vlastního dílka. Názor kolegů není od věci a může vám pomoct.


Úvodník, který zaujme? Tady je návod
Libi Říhová
SEO editorka. Text umí vytunit tak, že z něj sednou na pozadí lidi i počítače.




Zaujal vás tento článek?

Máme v zásobě i další

Tak zase příště

Napiš nám.

Toto pole ponechte prázdné
max. 16 MB
Vyplňte prosím všechna pole formuláře.
Děkujeme, Váš vzkaz byl odeslán a odpovíme co nejdříve.